Disacharydy
Disacharydy, dwucukry - węglowodany składające się z dwóch jednostek monosacharydowych powstające w procesie kondensacji. Hydroliza cząsteczki dwucukru prowadzi do utworzenia dwóch cząsteczek cukru prostego. Są aktywne osmotycznie i mają słodki smak.
Do disacharydów należą:
- celobioza,
- maltoza (cukier słodowy),
- sacharoza,
- laktoza,
- trehaloza.
Inne hasła zawierające informacje o "Disacharydy":
Cukry proste
...
Laktoza
...
Celobioza
...
Próba Trommera
...
Węglowodany
...
cukry
glikozydowym. Zależnie od ilości reszt monosacharydów w cząsteczce
oligosacharydy dzielą się na Disacharydy, trisacharydy (gencjanoza, rafinoza, melezytoza), tetrasacharydy itd.
Dwucukry (Disacharydy)
Dzielimy na: Disacharydy nieredukujące (sacharoza ...
sacharydy
glikozydowym. Zależnie od ilości reszt monosacharydów w cząsteczce
oligosacharydy dzielą się na Disacharydy, trisacharydy (gencjanoza, rafinoza, melezytoza), tetrasacharydy itd.
Dwucukry (Disacharydy)
Dzielimy na: Disacharydy nieredukujące (sacharoza ...
węglowodany
glikozydowym. Zależnie od ilości reszt monosacharydów w cząsteczce
oligosacharydy dzielą się na Disacharydy, trisacharydy (gencjanoza, rafinoza, melezytoza), tetrasacharydy itd.
Dwucukry (Disacharydy)
Dzielimy na: Disacharydy nieredukujące (sacharoza ...
Disacharydy
align=justify>
Disacharydy, dwucukry - węglowodany składające się z dwóch jednostek monosacharydowych powstające w ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Disacharydy":
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 2)
- część 3
Glikozydy
Monosacharydy
ryboza, deoksyryboza:
wzory
funkcje biologiczne, pochodne
Disacharydy
Sacharoza, Celobioza, Maltoza, Laktoza
wzór
właściwości fizyczne i chemiczne
funkcje biologiczne, zastosowanie
Polisacharydy
Skrobia, Celuloza
wzory
właściwości fizyczne i ...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 11)
e height=434 width=770 >
Disacharydy - sacharoza
Właściwości sacharozy:
Fizyczne:
ciało krystaliczne
białe
smak słodki
bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie
słabo rozpuszczalna w ...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 15)
e height=434 width=770 >
Disacharydy – maltoza, celobioza, laktoza
Laktoza – disacharyd, zwany też cukrem mlekowym, ze ...
|